Sağlıklı olmanın sırrı, tükettiğimiz gıdaların çeşidine olduğu kadar miktarına da dikkat etmekten ve vücudumuz için gerekli olan besin ögelerini doğru tüketmekten geçiyor. Sağlık için hangi besinleri tüketmeliyiz? Besin ögelerini 6 ana grupta toplayabiliriz.
Karbonhidratlar
Ekmek, makarna, pirinç, tahıl ürünleri ve kurubaklagiller ve şekerde yüksek miktarda karbonhidrat bulunur. Şekerler; sukroz, fruktoz ve laktoz olarak 3 gruba ayrılır. Karbonhidrat vücudumuz için iyi bir enerji kaynağıdır. Günlük alınan enerjinin %55-60 kadarının karbonhidratlardan sağlanması gerekir. Burada önemli olan şekerli besinlerden çok, diğer karbonhidratlı besinleri tüketmektir.
Proteinler
Et, süt, süt ürünleri, yumurta ve kuru baklagillerde yüksek miktarda protein bulunur. Hücrelerin gelişmesi ve dokuların yenilenmesi için gereklidir. Günlük alınan enerjinin %10-12 si kadarı proteinlerden sağlanmalıdır.
Yağlar
Ne gelirse başımıza bu yağlardan gelmiyor mu?
Et, süt, peynir, margarin, tereyağı ve kuru yemişlerde yüksek miktarda yağ bulunur. Günlük alınan enerjinin %25-30 kadarının yağlardan alınması gerekir. Yalnız hayvansal gıdalarda bulunan doymuş yağlardan çok fazla tüketmemek gerekir. Aşırı tüketimi kolesterol seviyesinin yükselmesine sebep olur.
Vitamin ve Mineraller
Vitamin ve mineraller vücudumuzda gerçekleşen tüm işlemlerde anahtar rol oynar ve vücut fonksiyonlarını düzenler. Mineraller kemik ve diş sağlığı için önemliyken vitaminler de vücutta düzenleyici rol oynar.
Su
Su, yaşamak için oksijenden sonra gelen en önemli ögedir. Yetişkin insan vücudunun yaklaşık %59 kadarı sudan oluşmaktadır. Su vücutta besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınmasında ve vücut ısısının denetiminde önemli rol oynar.Bunu için günlük ortalama 2 litre su içmek gerekir. Çay ve kahve gibi sıvılar suyun görevlerini yerine getirememektedir.
Comments