top of page

BİR AŞÇI GİBİ 

NEFİS SOSLAR HAZIRLAYIN

Sostarifleri.net dünyanın en güzel soslarının tariflerini bulabileceğiniz Türkiye'nin en kapsamlı sos tarifleri sitesidir.

Veloute Sos (Beyaz Sos) Tarifi


Veloute sos, 5 temel sostan biri olup Fransız mutfağının en yaygın kullanılan sosudur. Veloute sos genellikle çorbalarda,kümes hayvanları veya deniz ürünleri yemeklerinde kullanılır. Veloute sosunun Beşamel sostan farkı un ile yağın biraz daha fazla kavrulmasıdır. Ayrıca yoğunluğunu ayarlamada süt yerine balık suyu, et suyu, tavuk suyu veya sebze suyu kullanılır. Köri, Aurora, Poulette, Albutera ve Mantar sosları Veloute sostan türemiş soslardır.



Veloute adını Türkçesi kadife demek olan "velvet" kelimesinden almış. Yapılış itibariyle beşamel sos ile aynı adımlara sahip olan veloute sosta ana sıvı olarak süt değil beyaz sulardan biri kullanılıyor. Aslında genel olarak veloute sos dense de kullanılacağı yere bağlı olarak;

Et suyu ile hazırlanıyor ise Velaute de Veau

Tavuk suyu ile hazırlanıyor ise Velaute de Volaille  

Balık suyu ile. hazırlanıyor ise Velaute de Poisson adını alıyor.


Veloute sosu farklı aromalar ile birleştirip kendi sosumuzu yaratabileceğiniz gibi kremalı çorbaların yapımında temel sıvı olarak da kullanabiliriz.


Veloute Sos Tarifi:


Gerekli Malzemeler:

  • 2 çorba kaşığı tereyağı

  • 2 çorba kaşığı un

  • 2 su bardağı et suyu. Tavuk suyu, et suyu, balık suyu ve sebze suyu olabilir. Mümkünse taze yapılmış olmalı. Bulyon kullanımı istediğimiz lezzeti vermeyebilir.

  • Karabiber ve tuz.

Yapılışı:


Bir tencerede tereyağını kısık ateşte eritip unu ekleyelim. Kahverengi olana kadar sürekli karıştırarak kavuralım. Yanmasını önlemek için sürekli karıştırmak zorundayız.


Et suyumuzun tamamını ekleyelim ve sürekli karıştırmaya devam edelim. Tuz ve karabiberini ekleyelim. Sosumuz pürüzsüz bir form almalı. Yapışmasını önlemek için sürekli karıştırarak 5 dakika boyunca pişirelim. Veloute sos hazır.


Püf Noktası:


Veloute sosu ne tür bir yemekte kullanacaksak ona göre et suyu seçimi yapmalıyız. Yani balık yemeklerinde kullanacaksak tavuk suyuyla hazırlamamız iyi sonuç vermez.


Ayrıca kalan sosu dondurucuda saklayabiliriz. Kullanmak istediğimizde çıkarıp kullanabiliriz.


Afiyet olsun...


İlgili Yazılarım



Sosyal medya hesaplarımı takip ettiğiniz için teşekkür ederim.





2.696 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Sosun Tarihçesi

Merhaba dostlar, Bugün sizlere rahmetli hocam Sayın Arman Kırım'ın 2004 yılında Hürriyet gazetesinde sosun tarihçesi hakkında yazmış olduğu yazıyı sunacağım. Bir dirhem sos bin ayıp örter Sos, bizim

sostarifleri (2).png
bottom of page