top of page

BÄ°R AÅžÇI GÄ°BÄ° 

NEFÄ°S SOSLAR HAZIRLAYIN

Sostarifleri.net dünyanın en güzel soslarının tariflerini bulabileceÄŸiniz Türkiye'nin en kapsamlı sos tarifleri sitesidir.

Cipsleriniz Sevinecek! Harika Dip Sos Tarifleri 3- Ranch Sos

Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2018


Merhaba,


Sevgili dostlar, yaklaşık 8-10 sene önce Türk halkı öyle bir sosla tanıştı ki o sosu kendinden bir parça olarak gördü ve çok sevdi. Zincir fast food restoranlarında servise sunulan bu sosun adı ranch sostu. Ranch sos Türk damak tadına çok uygun bir sos. Çünkü içeriğinde yoğurdundan tutunda sarımsak, maydanoz, dereotu ve limon suyu gibi halkımızın çok sevdiği yiyecekleri barındırıyor. Şahsen benim ve ailemin de çok sevdiği bir sos. Hani soruyorlar ya hangi soslardan istersiniz diye. Biz mutlaka bir ranch sos isteriz.


Ranch sos ismi, 1950 li yılların başında Amerikalı bir çiftçi olan Steve Henson'un bulduğu bir sos olduğu için Ranch sos olarak bilinmektedir. Ranch İngilizce'de çiftlik demektir. Steve Henson ve karısı Santa Barbara' daki Hidden Valey adlı çiftliklerinde bu sos karışımını pazarlarda satıp, marketlere sunmaya başladıklarında 120 dönümlük çiftliklerinin kendilerine yetmeyeceğini anlamışlardı. Steve Henson bu yüzden 54 dönüm daha çiftlik satın aldı. Monosodyum glutamat, sarımsak ve soğan tozu, kurutulmuş maydanoz, tuz ve karabiberden oluşan karışım daha uzak marketlere de rahatlıkla gönderilebiliyordu.


Steve, kurmuş olduğu Hidden Valley Ranch Dressing markasını 1970 yılında 8 milyon dolara Clorox'a sattı. Clorox bu paket tozun, zor bulunan butter milk (tereyağ yapıldıktan sonra altında kalan suyu) ile karıştırmanın biraz maliyetli olduğunu düşünerek araştırmalar yapmaya başladı.


1980 yılında karışıma süt eklenerek Hidden Valley ilk plastik şişelemesi yapıldı ve satışa sunuldu. O tarihten sonra Ranch sadece bir salata sosu olarak değil aynı zamanda bir dip sos olarak da görülmeye başlandı. 1992 yılında Amerika'nın en popüler sosu olarak seçildi. Bugün, Ranch, Amerika'nın en sevdiği salata sosu olarak görülüyor. ABD genelinde ve 30 dan fazla ülkede satılmaktadır.

Steve Henson, 23 Şubat 2007'de 89 yaşında öldü. Hidden Valley Ranch Dressing ise hala Clorox'a ait ve ABD'nin en iyi sos markalarından biri olmaya devam ediyor.


Çok sevdiğimiz Ranch sosun nasıl oluştuğunu sizlerle paylaştıktan sonra şimdi gelelim Türk usulü, ev yapımı, kolay Ranch sos tarifimize. Dünyada 50 den fazla Ranch sos tarifi bulunuyor. Kiminde süt, kiminde tereyağı suyu, kiminde de yoğurt kullanılmakta. Ben size daha kolay bulabileceğimiz yoğurtlu tarifi vereceğim. Tarifte kullanacağımız mayonezi evde yaparsanız çok daha doğal olur. Fakat hazır mayonez kullanmanız da bir fark yaratmaz. Tercih size kalmış.



Malzemeler:

  • 6 yemek kaşığı mayonez

  • Yarım çay kaşığı hardal tozu

  • 3 yemek kaşığı yoÄŸurt

  • 1 çay kaşığı soÄŸan tozu

  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu

  • 4-5 dal dereotu

  • 4-5 dal maydanoz

  • 4-5 adet fesleÄŸen yaprağı

  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 1 çay kaşığı tuz


Tarifi:


Dereotu, maydanoz ve fesleğenleri ince ince doğrayalım. Bir kabın içerisinde hardal, sarımsak, soğan, mayonez, yoğurt, tuz ve karabiberi iyice karıştırıp çırpalım. Son olarak doğranmış yeşillikleri de ilave edip karıştıralım.


Hazırladığımız Ranch sosu hemen kullanabiliriz. Fakat 1-2 saat buzdolabında bekletip kullanırsak çok daha iyi lezzet alırız. Ranch sosun yapımında süt ürünleri ve yeşillikler olduğundan dolayı kolay bozulabilir. Hazırladığımız Ranch sosumuzu bir kavanoza koyup 1 hafta kadar buzdolabında saklayabiliriz. Daha fazlası sakıncalı olabilir.


Ranch sosumuz hazır. Kızartmalarla, cipslerle, parmak tavuk kızartmaları ve şinitzel ile mükemmel uyum sağlar.


Afiyet olsun


Sosyal medya hesaplarımı takip ettiğiniz için teşekkür ederim.






İlgili Yazılarım


183 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page